אחת הדרכים שבהן רשויות המס בודקות העלמות מס היא במהלך ביקורות אקראיות רטרואקטיביות (בדיקה של 3-7 שנים אחורנית) , כך שלמרות חוסר היעילות שלהן והמחסור בכוח אדם מקצועי אתם יכולים לעלות בגורל. חשוב לזכור שרשויות המס אינה ישות אחת אלא כוללות אגפים שונים למע"מ, מס הכנסה ומס שבח – מה שמגדיל את הסיכוי שאחד מהן יגיע אליכם.
בנוסף, ניתן לעלות על העלמות מס באמצעות מאגרים חיצוניים, למשל מאגרים של הבנקים השונים ושל חברות האשראי שיכולים לאתר אי-דיווח לרשויות המס ו/או חריגויות (למשל קנייה של נכסים ונסיעות לחו"ל שמעידים על הכנסות גבוהות מהרגיל, החזקת כסף בבנק בסכומים גדולים ועוד).
נכון ל-2015 נערכו כ-4000 ביקורות שנתיות של אגף המע"מ וכ-22,000 של אגף מס הכנסה. בנוסף, במהלך שנה זו כ-40,000 איש לא דיווחו על הכנסותיהם למרות מכתבי התראה מרשויות המס– מה שמעלה חשש להעלמות מס נוספות, בעיקר בתחום של השכרת דירות.
כמעט מדי יום ביומו ניתן לקרוא בעיתון על בעלי עסקים קטנים שנתפסו מעלימים מיסים. למשל, קוסמטיקאית שהעלימה הכנסות בגובה 200,000 ₪, מעצב שיער שהעלים הכנסות בגובה 5,000 ₪ בחודש ועוד. וזה לפני כל הידיעות על המפורסמים מעלימי המס שתופסות כותרות.
המשמעות היא שהפשיטות של רשות המיסים (למרות שהן יחסית נדירות) יוצרות את ההרתעה המתבקשת, כך שאין ממש סיכוי לחמוק מהן. למעשה, הזרוע הארוכה של החוק יכולה להגיע אליכם ותמיד כדאי להיות בצד הנכון, הן מבחינת החוק והן מבחינת המוסר.
כדי להבטיח שלכם זה לא יקרה צרו קשר עם אנשי המקצוע הרלוונטיים באזור מגוריכם. למשל, אם אתם מתגוררים באזור ירושלים – פנו לרואה חשבון בירושלים או למנהל חשבונות בירושלים שיבטיחו שתהיו בצד הנכון של המשוואה.