מה זה ואיך מגישים דו"ח שנתי למס הכנסה
דו"ח זה הוא המסמך שקובע את אופן ההתחשבנות של בעל העסק עם מס הכנסה, כלומר תמונת המצב של בעל העסק בשנת המס והסטטוס שלו מול רשויות המס. דו"ח שנתי למס הכנסה (או בשמו הרשמי טופס 1301) חייב להיות מוגש לרשויות המס עד 30.4 בשנת המס הבאה. דו"ח זה כולל את כל הנתונים הכספיים של העסק באותו שנת מס בכמה חלקים:
חלק ראשון: הפרטים הטכניים של בעל העסק לרבות כתובת, מספר עוסק מורשה, כתובת העסק, טלפונים בבית ובעסק ועוד.
חלק שני : דו"ח רווח והפסד שמסכם את ההכנסות וההוצאות באותה שנת מס במטרה אחת – לקבוע מהו הרווח החייב במס (שדה "הכנסה מעסק" בדו"ח השנתי).
הפרשות כספים שנעשו בשנת המס (למשל לביטוח חיים, קופות גמל, קרנות השתלמות, ביטוח לאומי וכו') ונקודות זיכוי שטרם נוצלו (למשל עצמאי שסיים תואר ראשון בשנת המס הקודמת/התחתן/נולדו לו ילדים/עלה לארץ/השתחרר מהצבא וכו')
איזה מסמכים יש לצרף לדו"ח השנתי?
יש לצרף לדו"ח השנתי את כל המסמכים הנדרשים. למשל, בעל עסק נשוי נדרש לצרף את הפרטים הכספיים של בן/בת זוגו – טופס 106 במידה והיא שכירה ודו"ח רווח והפסד במידה והיא עצמאית.
כמו כן, יש לצרף טפסים המעידים על שינוי במצב האישי ומאשרים אותו. למשל, תעודת עולה חדש/תושב חוזר, תעודת לידה של הילדים, תעודה שמעידה על סיום תואר אקדמי וכו'. אין צורך לצרף לדו"ח את הניירת ששימשה לייצור של ההכנסה בעסק (קבלות למשל).
איך מגישים את הדו"ח השנתי?
ניתן לשלוח את הדו"ח באמצעות המייל לרשויות המס (שימו לב שאתם נדרשים למלא שם משתמש וסיסמה) או להגיש אותו לפקיד השומה פיזית. בנוסף, ניתן לבצע את הדו"ח באמצעות מיופה כוח.
למשל, אם יש לכם עסק בירושלים – ניתן להגיש את הדו"ח באמצעות מנהל חשבונות מקצוע בירושלים שעובד במשרד הנהלת חשבונות בירושלים שיכין אותו עבורכם. האופציה השנייה נחשבת למועדפת מסיבה אחת – הדו"ח השנתי חייב להיות מדויק ולכן כדאי שייעשה ע"י בעל מקצוע שמתמחה בתחום זה.
במידה ותוזמנו לרשויות המס לדיון בתיק שלכם (על פי חוק ניתן לעשות זאת עד 7 שנים בדיעבד) או בהצהרות ההון השונות, הדיון יתבסס על הדו"חות השנתיים, כך שעליכם לשמור במשך 7 שנים את כל צילומי המסמכים והניירת (הן לגבי הכנסות והן לגבי הוצאות) שהיוו את הבסיס לדו"ח זה.