מדריך לפתיחת עוסק מורשה בירושלים

תאריך פרסום: Sep 08, 2020 9:40:4 AM

עוסק מורשה הוא עצמאי שהיקף ההכנסות שלו נכון ל-2020 הוא מעל 100,491 ₪ בשנה. עם זאת, ישנן מקצועות (לרוב מקצועות חופשיים כמו אדריכלות, ראיית חשבון, רפואה והנדסה) שהעוסקים בהם מחויבים להירשם כ"עוסק מורשה" ללא תלות ברמת ההכנסה שלהם.

מה המשמעות של הגדרה כעוסק מורשה? 

לעוסק מורשה יש משמעות הן מבחינת המס והן מבחינת החובות:

אם אתם רוצים לחסוך בתשלום המס, להבטיח את עצמכם במקרה של חובות, לגייס משקיעים לעסק או רוצים להשקיע מהרווחים הצפויים חזרה בעסק - כדאי שתשקלו את פתיחת העסק כחברה בע"מ. למשל, חברה בע"מ משלמת רק 25% מס ובמקרה של חובות הבעלים אינם נושאים באחריות.

עם זאת, כדי לעשות זאת בחוכמה כדאי שתתייעצו עם רואה חשבון או מומחים להנהלת חשבונות 

למי כדאי להיות מוגדר כעוסק מורשה? 

אם אתם מתכננים לפתוח את העסק העצמאי הראשון שלכם – מומלץ שתוגדרו ברשויות השונות בתור עוסק מורשה. זה לא רק זול, קל ומהיר הרבה יותר, אלא גם דורש מכם הגשת דו"חות לרשויות השונות שמיד נפרט לגביהם. חשוב לזכור שניתן להיעזר ברואה חשבון כדי להגיש את הדו"חות הנ"ל, כך שהגדרה שלכם בתור עוסק מורשה חוסכת לכם הרבה כאבי ראש, זמן וכסף.

איך עושים את זה בירושלים? לפניכם כל התשובות. חשוב לזכור שניתן לפנות לרואה חשבון שמתמחה בהנהלת חשבונות בירושלים כדי שיעשה זאת עבורכם, כך שתימנעו מטעויות הן בשלב פתיחת התיק והן במהלך חיי העסק (למשל בהגשת דוח"ות למס הכנסה, התנהלות מול הרשויות ועוד).

המדריך הזה מיועד למי שמעוניין לעשות זאת באופן עצמאי. שימו לב – אם בחרתם לעשות זאת באופן עצמאי עליכם להגיע פיזית למשרדיים השונים. שליחת שליח או מיופה כוח אינה קבילה.

שלב ראשון – פתיחת תיק במשרדי מס ערך מוסף בירושלים (מע"מ)

כדי לפתוח תיק במע"מ בתור עוסק מורשה בירושלים עליכם להצטייד ב-3 מסמכים:

כמו כן, במשרדי מע"מ בירושלים (פרטים מיד) תדרשו למלא טופס בן 4 חלקים:

משרדי מס ערך מוסף בירושלים 

טיפ לפותחי תיק עוסק מורשה במס ערך מוסף

עסק שמוגדר כעוסק מורשה חייב להוציא חשבונית מס. לכן, אם רוב ההוצאות שלכם צפויות להיות מורכבות בעיקר מחשבוניות מס ולא מהוצאות שלא יכולות להתקזז במע"מ (למשל תשלום ארנונה) – יש לכם יתרון.

במקרים אלו סכום המע"מ שלא קוזז מתווסף לסכום ההוצאה, כך שהרווח שמחושב לצורך תשלום המס נחשב נמוך יותר ובהתאם תשלום המס. לפרטים נוספים מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון או הנהלת חשבונות בירושלים.

שימו לב – עוסק מורשה למעשה משלם מס ערך מוסף פעמיים: פעם אחת בהתאם למחזור העסקאות שלו ופעם שנייה בהתאם לעסקאות שביצע (מס הערך המוסף שגבה מהלקוחות שלו). כמו כן, הוא משלם מע"מ תשומות, כלומר מס ערך מוסף על ההפרש בין הרכישות וההוצאות השוטפות שלו.

מתלבטים אם זה משתלם לכם או שכדאי להיות מוגדרים כעוסק פטור? צרו קשר עם רואה חשבון או עם מומחים להנהלת חשבונות בירושלים 

שלב שני – פתיחת תיק במשרדי מס הכנסה בירושלים

כדי לפתוח תיק כעוסק מורשה במשרדי מס הכנסה בירושלים תדרשו למלא את טופס 5329. טופס זה כולל פרטים אישיים והצהרה שלכם על מקורות הכנסתכם. טופס זה מחולק ל-3 חלקים:

משרדי מס הכנסה בירושלים

שלב שלישי – פתיחת תיק עוסק מורשה במוסד לביטוח לאומי

כדי לפתוח תיק כעוסק מורשה במוסד לביטוח לאומי עליכם למלא את טופס 6101. טופס זה מחולק ל-4 חלקים:

משרדי המוסד לביטוח לאומי בירושלים 

מתי לפתוח תיקים ברשויות השונות?

מומלץ לפתוח את התיקים ברשויות השונות כחודש לפני פתיחת העסק מסיבה אחת – לרשויות השונות לוקח כחודש לאשר את הטפסים. שימו לב – כל רשות תשלח לכם מסמכים אחרים באופן הבא:

מס ערך מוסף

יישלח אליכם מכתב שיאשר פתיחת תיק ופנקס דיווח דו-חודשי או חד-חודשי (תלוי בהיקף ההכנסות השנתיות הצפויות שלכם) .חשוב לזכור שדיווח למס ערך מוסף יש לבצע תוך 15 יום מתום התקופה המדווחת. למשל, אם תקופת הדיווח היא חודשיים הדיווח נערך בהתאמה פעם בחודשיים, כך שיש להגיש את הדיווח למע"מ תוך 15 יום מסיום תקופה זו. עם זאת, דיווח מקוון ניתן לבצע תוך 19 יום מתום התקופה המדווחת.

מס הכנסה

יישלח אליכם מכתב המאשר פתיחת תיק עצמאי ופנקס מקדמות. את המקדמות יש לשלם בהתאם אחוז שנקבע לתחום העיסוק שלכם. הדיווח למס הכנסה יהיה כל חודש או חודשיים בהתאם לאופי ולגודל של העסק שלכם.

מוסד לביטוח לאומי

תישלח אליכם דרישת תשלום ומכתב שמפרט את התשלום החודשי שעליכם לשלם 

דגשים בדיווח

מס ערך מוסף

את הדו"חות למס ערך מוסף יש להגיש בבנק (כולל בנק הדואר) או באמצעות מיופה כוח של רשות המיסים. חשוב לזכור שהדיווח חייב להתבצע בזמן ולהיות אותנטי אחרת מסתכנים בסנקציות. למשל, כל איחור בהגשת הדו"ח יכול לגרור קנסות, הוספה של הפרשי הצמדה וריביות לתשלום ובמקרים של איחורים חוזרים ונשנים אפילו כתב אישום! בנוסף, דיווח כוזב יכול לגרור שימוש באמצעי ענישה מצד רשות המיסים.

חשוב לזכור שחובה לדווח למע"מ גם אם לא הייתה פעילות עסקית כלשהי בתקופה המדווחת (דו"ח אפס). עם זאת, במידה והעסק מגיש דו"ח אפס במשך 2 תקופות דיווח רצופות – ניתן לפנות למשרדי המע"מ לצורך הקפאת הדיווח.

זקוקים לעזרה? פנו אלינו